بوم کسب و کار چیست؟ بررسی نمونه بوم کسب و کار تکمیل شده و آماده – پنل اس ام اس – سامانه پیامکی
مهمترین فعالیتها در اجرای ارزش پیشنهادی یک شرکت، فعالیتهای کلیدی است. برای مثال شرکت خودکار بیک را تصور کنید که قصد طراحی یک چرخه تامین متفاوت برای کاهش هزینهها را دارد. این فعالیت در بوم مدل کسب و کار یک شرکت معروف، بهعنوان یک فعالیت کلیدی شناخته میشود. یا اگر شرکتی قصد استفاده از افزونه پیامک ووکامرس بهصورت اختصاصی را دارد، این اقدام یک فعالیت کلیدی محسوب میشود.
منابع کلیدی؛ بهمنظور ساخت ارزش برای مشتریان
برای آشنایی بیشتر با این بوم و طراحی آن، فقط کافی است 5 دقیقه از وقت خود را به مطالعه این مقاله اختصاص دهید.
بوم مدل کسبوکار؛ الگویی برای تدوین یک استراتژی جدید
برای ساخت بوم مدل کسب و کار، ابتدا باید بدانیم این بوم از چه بخشهایی تشکیل شده و هر بخش باید با چه اطلاعاتی پر شود. بوم مدل کسب و کار شرکت های بزرگ و کوچک از نظر ساختار یکسان است، اما اطلاعاتی که در بوم قرار میگیرند متفاوت خواهد بود. در ادامه کلیه بخشهای این بوم را بررسی میکنیم تا شما بهراحتی بخش ارزش پیشنهادی در بوم کسب و کار یا ارتباط با مشتری در بوم کسب و کار را تکمیل کنید. برای مثال اگر قصد دارید استراتژی را تغییر دهید و به سراغ استفاده از اس ام اس بمبر بروید، این راهکار بهعنوان یک نوآوری برای ارتباط با مشتریان محاسبه میشود.
فعالیتهای کلیدی؛ اولین بخشی که باید در بوم کسب و کار طراحی شود
بوم کسب و کار یا Business Model Canvas، الگویی برای تدوین کسبوکار جدید یا ثبت مدل کسبوکار فعلی است. این بوم در حقیقت یک نمودار تصویری است که از بخشهای متنوعی از جمله گزارههای ارزش، زیرساخت، مشتریان یا امور مالی مربوط به یک شرکت تشکیل شده است. البته بوم کسبوکار 9 بخش اصلی دارد تا کلیه فرایندهای یک سازمان پوشش داده شود.
شناخت مشتریان به شما کمک میکند تا ارزشهای پیشنهادی خود را بهطوردقیقتری تنظیم کنید و استراتژیهای بازاریابی موثرتری داشته باشید. استفاده از نمونه بوم کسب و کار تکمیل شده میتواند به شما نشان دهد که چگونه این بخشها در عمل پیادهسازی میشوند. همچنین در نظر گرفتن نکات دیگری از جمله طول عمر مشتری نیز برای طراحی این بوم مفید خواهد بود که در مقاله «clv چیست» به بررسی کامل این موضوع پرداختهایم.
نمونه بوم آماده کسبوکار؛ تشکیل شده از 9 بخش کلیدی
بوم مدل کسب و کار ابزاری کارآمد است که از 9 بخش کلیدی تشکیل شده و برای تجسم، طراحی و تحلیل استراتژیهای کسب و کار استفاده میشود. این بخشها شامل ارزش پیشنهادی، بخشهای مشتری، کانالها، ارتباط با مشتری، جریانهای درآمد، منابع کلیدی، فعالیتهای کلیدی، شرکای کلیدی و ساختار هزینهها میباشد. استفاده از نمونه بوم کسب و کار تکمیل شده به شما کمک میکند تا با نحوه پر کردن هر یک از این بخشها آشنا شوید و یک دید جامع از ساختار کسب و کار خود داشته باشید.
طراحی بوم کسبوکار قبل از اقدام به تغییر استراتژی ضروری است
استفاده از بوم کسب و کار خام به شما این امکان را میدهد تا بهصورت شفاف و منظم ارزش پیشنهادی خود را طراحی و تحلیل کنید. همچنین، بوم کسب و کار آماده سرعت دستیابی به اهداف را در شرکتهای استارت آپی یا معمولی افزایش میدهد. اگر در مورد شرکتهای استارت آپی و استارت آپ چیست نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، مطالعه مقاله «استارت آپ چیست» برای شما مفید خواهد بود.
مشتریان؛ مهمترین بخش در طراحی بوم کسبوکار
مشتریان قلب تپنده هر کسبوکاری هستند و در طراحی بوم کسبوکار، بخش مشتریان اهمیت ویژهای دارد. در مدل بوم کسب و کار، این بخش به شناسایی دقیق گروههای مختلف مشتریان و نیازهای آنها اختصاص یافته است.
این مفهوم شامل ارائه مزایایی است که نیازهای اصلی مشتریان را برطرف میکند و آنها را ترغیب به انتخاب خدمات شما میکند. در بوم کسب و کار فروشگاه اینترنتی یا شرکتهای بزرگ و استارت آپی، طراحی ارزش پیشنهادی باید تجربه کلی مشتری را بهبود و در عین حال هزینههای اضافی را کاهش دهد.
ایدههای شروع کسبوکار جدید یا تغییر در استراتژی، در مرحله اول یک ایده خام هستند که باید از ابعاد مختلفی بررسی شوند. برای بررسی یک ایده جدید، فقط به یک بوم کسبوکار نیاز دارید. این بوم از 9 بخش تشکیل شده که هر بخش با اطلاعات خاصی پر میشود. سپس میتوان بررسی کرد که این ایده چه میزان سودآوری خواهد داشت. در حقیقت بوم کسبوکار، تابلو راهنما برای دستیابی به موفقیت است.
استفاده از بوم کسبوکار به شما کمک میکند تا همه تاثیرهای تغییر استراتژی را درک کرده و تصمیمگیریهای آگاهانهتری انجام دهید. این بوم بهعنوان یک نقشه راه، کلیه فعالیتهای اصلی کسبوکار شما را شفافتر خواهد کرد. در این مقاله به بررسی بوم کسب و کار و نحوه طراحی آن پرداختیم. البته در مجله استار اس ام اس مطالب دیگری در مورد متن تبلیغ کفش یا سایر کسبوکارها نیز در نظر گرفتهایم.
منابع کلیدی یک دارایی برای شرکت در نظر گفته میشوند که برای حفظ و ادامه فعالیت کسبوکار ضروری هستند. منابع کلیدی شامل نیروی انسانی، مالی، فیزیکی و فکری میشوند. از جمله منابع فیزیکی میتوان به ملکها و تعداد ماشینهای شرکت اشاره کرد. منابع فکری نیز شامل حق ثبتها، خط ابری، حق اختراعها و پایگاههای داده میشوند. منابع انسانی و مالی هویت مشخصی دارند که نقش آنها در شرکت و بوم کسبوکار بسیار پررنگ است.
طراحی شبکه شرکا؛ برای کاهش ریسکها
بوم کسب و کار به شما امکان میدهد تا همه جنبههای مختلف کسبوکارتان را بهصورت منسجم و در یک چارچوب بصری موردبررسی قرار دهید. با استفاده از بوم مدل کسب و کار، میتوانید شناخت دقیقی از عوامل کلیدی مانند مشتریان، منابع کلیدی، جریانهای درآمدی و دیگر بخشها به دست آورید و اطمینان حاصل کنید که هیچ جزئیاتی از نظر دور نمیماند.
شبکه شرکا برای زمانی اهمیت دارد که شرکتی قصد انجام سرمایهگذاری مشترک را داشته باشد. در این زمان برای کاهش ریسک در مدل کسبوکار، 2 یا چند سازمان بخشی از هزینه را پرداخت میکنند و سرمایه گذاری بهصورت مشترک انجام میشود. طراحی شبکه شرکا در بوم کسبوکار، اقدامی برای ایجاد اتحاد بین رقبا است.
ارزش پیشنهادی؛ سنجش میزان کمی هزینه و تجربه کلی مشتری
این بوم به شما کمک میکند تا فعالیتها را هماهنگتر مدیریت کنید و اگر قرار است استراتژی خود را تغییر دهید، ریسکها مدیریت خواهند شد. حتی اگر از سامانه پیامکی استفاده میکنید، این پنل باید در بخش ارتباط با مشتری در بوم کسب و کار قرار گیرد.